Zanimljivosti i blog

                LINKOVI 

Iz naše povijesti

Privatni smještaj Viskić, nalazi se u Supetarskoj Dragi na sjevernom djelu otoka Raba, točno na pola puta između grada Raba (6km) i mjesta Lopar (5km). Obitelj Viskić nudi smještaj u dobro opremljenim apartmanima i sobama, te izdvojenoj kući za odmor.
Naša priča započinje prvih godina dvadesetog stoljeća samom pojavom turizma na Rabu kada su prvi gosti i avanturisti boravili kod obitelji Viskić, upoznavajući tada životni stil mještana Supetarske Drage i Raba uz neizostavan dio druženja sa svojim domaćinima uz blagodati velikog poljoprivrednog gospodarstva obitelji Viskić. Stara kuća, u koju su tada dolazili prvi posjetitelji iz raznih europskih kraljevina i republika danas je obnovljena kuća za odmor sa zasluženim nazivom “Casa vecchia Viskic”, zadržavajući svoj starinski štih uz dodatak svih modernih elemenata potrebnih modernom turistu.
Godine 1975. izgrađena je nova kuća te tada započinje doba modernog iznajmljivanja kod obitelji Viskić. Do 1990. godine pružala se je usluga smještaja u sobama uz pansionsku ponudu prehrane svim gostima te je tako 80ih godina prošlog stoljeća u vrhu sezone na terasi obitelji Viskić u pripremljenim delicijama uživalo i do 50 gostiju, uglavnom iz europskih zemalja i Jugoslavije. Obitelj Viskić slijedi trendove u turizmu te pojavom potrebe za apartmanima prenamjenjuje dio prostora u prvi apartman 1995. godine, a dograđivanjem prostora ponudu upotpunjuje sa dva moderna apartmana 2015. godine sa svim potrebnim sadržajima. Na imanju obitelji Viskic danas može boraviti do 20 gostiju istodobno, uz planove proširenja na još jedan objekt koji bi trebao nositi naziv “Villa Veka” sa ponudom za cjelogodišnji boravak gostiju uz unutarnji i vanjski bazen te ostale sadržaje
Apartmani i sobe obitelji Viskić lijepo su uređeni i opremljeni, a blizina mora daje im posebno značenje. Smještaj nudimo u izdvojenoj kući za odmor, novoj kući u prizemlju te na prvom i drugom katu, a gotovo sve smještajne jedinice imaju i balkon. Nudimo opciju bogatog doručka uz proizvode iz vlastitog vrta. Gostima je na raspolaganju i velika terasa sa pogledom na more te zatvoreni prostor sa 20-ak sjedećih mjesta uz terasu. Svim gostima smo osigurali parking, a nudimo i vez za brodicu.
118 godina iskustva pružanja smještaja, kontinuiranog ulaganja u kvalitetu, svakodnevnog rada sa gostima u kombinaciji sa prirodnim ljepotama Supetarske Drage i otoka Raba garantiraju ugodan boravak i nezaboravan doživljaj za Vas, Vašu obitelj i prijatelje, a nama predstavlja izazov da svake godine budemo sve bolji i uspješniji. Sa veseljem Vas čekamo na otoku Rabu - otoku radosti.

Tihomir Viskić

02.05.2020

Iz najstarije povijesti Raba

Prve pouzdanije podatke o najstarijoj povijesti nalazimo u starim grčkim putopisima i vodićima pomoraca. Skilaks Kariandonski (4. st. pr. Kr.) u svojim geografskim spisima pruža nam još kvalitetnije spoznaje o liburnskim otocima, pa tako i o Rabu. Nekoliko grčkih i rimskih geografa spominju u svojim geografskim spisima otok koji bi po svemu sudeći trebao biti Rab. U tim spisima Rab se spominje pod imenom Arba. Korijen tog imena dolazi najvjerojatnije od ilirskih liburna, najstarijih stanovnika Raba za koje povijest zna. Naime, na položaju današnjega grada Raba nalazilo se ilirsko-liburnsko predrimsko naselje kojeg su ilirski liburni nazvali Arba. Teško je utvrditi koliko je ime Arba staro ali javlja se najkasnije od početka željeznoga doba od kada su uglavnom poznati ostaci naselja, obzirom da ilirski liburni nisu gradili gradove i utvrde. Naime, liburnsko-ilirsko Arb, znači taman, mračan, zelen, pošumljen, stoga bi naziv Arba trebalo shvatiti kao toponim koji je imao značenje “Crni otok” vjerojatno zbog crnogoričnih šuma kojih je nekoć na otoku bilo mnogo. Od 1. st. po Kr. spominje se kod više grčkih i rimskih pisaca pod imenom Arba, Arva. U srednjovjekovnim latinskim ispravama nalazimo naziv Arbe, Arbia, Arbiana, Arbitana a najčešće Arbum. Slavenski Hrvati su u duhu svoga jezika Arbe preinačili u Rab vjerojatno već u 7. st. po Kr. tj. nakon dolaska prvih Slavena na otok. Najstariji dosad poznati spis, u kojemu nalazimo hrvatski naziv Rab je latinska isprava utemeljenja rapskog franjevačkog samostana sv. Eufemije iz polovice 15. st.

U svom povijesnom razvoju Rab je izrazito zatvoren otok pa HRVATI na otok dolaze sporije i kasnije nego na druge otoke sjevernog Jadrana, zato nijedno naselje na Rabu nema hrvatski naziv, što je posljedica spore i kasne infiltracije hrvatskog življa na otok. Osim toga na Rabu nema ranijih glagoljskih spomenika a koji se javljaju na Krku i Cresu. Veći dio rapskih plemića (inače vrlo konzervativnih i zatvorenih te se u njihovu društvenu sredinu ulazilo vrlo teško) potjecao iz Venecije ili obližnjih talijanskih gradova: Galzigna, Spalatin, Zudenigo, Dominis, Cernotta, Nimira...

Tihomir Viskić

02.05.2020

AI Website Creator